آوان دشت

اسانس رزماری

از 0 رای
0
اسانس رزماری
  • اسانس رزماری

نام فارسی: رزماری

نام انگلیسی: Rosemary

نام علمی: .Rosmarinus officinalis L

خانواده گیاهی: نعناعیان (Lamiaceae)

سیکل زندگی: چند ساله

عادت رشد: چوبی

اندام دارویی: برگ و سرشاخه های گلدار آن

مواد مؤثره مهم:

اسانس (ترکیبات اصلی: کامفن، لیمونن، بورنئول، سینئول، لینالول و ربینول)، فلاونوئید (دیزومتین، دیزومین و لوتئولین)، ترکیبات فنلی (کافئیک، کلروژنیک، نئوکلروژنیک، لابیاتیک اسید)، سالیسیلات، تری ترپنوییدها (اولئانولیک اسید، کارنوزیک اسید) و دی ترپن (کارنوزول)

اثرات مهم دارویی:

در طب سنتی از این گیاه به عنوان ضد آسم، هضم کننده غذا، آرام بخش، برطرف کننده سردرد، برطرف کننده اختلالات گردش خون، افزایش دهنده قدرت بینایی، ضد رماتیسم و محرك حافظه استفاده می شود. اثرات فارماکولوژیکی متعددی از جمله اثر آنتی اکسیدانی، ضد توموری، کاهش سندرم محرومیت به مرفین و مهار سمیت کبدی برای این گیاه گزارش شده است. در بررسی های آزمایشگاهی مختلف، اثرات ضد سرطانی عصاره رزماری روی رده های مختلف سلول های سرطانی کولون، پانکراس، پستان، پروستات، ریه، مثانه، کبد و لوکمی بیان شده است و اثرات ضد سرطانی آن را به صورت کاهش تکثیر و بقا سلولی و القا آپوپتوز به صورت وابسته به دوز و زمان نشان داده اند. برای سلول درمانی به تعداد زیادی سلول نیاز است از این رو استفاده از عواملی که سرعت تکثیر سلولی و همچنین بقاء سلولی را در شرایط آزمایشگاهی افزایش می دهند حائز اهمیت است. گزارشاتی وجود دارد مبنی بر اینکه رزماری تکثیر سلول های عصبی را افزایش می دهد.

کاربردهای غذایی، آرایشی و بهداشتی:

از برگ های تازه و خرد شده رزماری به دلیل داشتن اسانس معطر و روغن فرار  و همچنین تانن در سالاد و در تهیه خوراک های مرغ و ماهی استفاده می شود. پودر برگ های خشک شده آن به تنهایی یا همراه با سایر ادویه ها به عنوان چاشنی برای خوش طعم کردن غذاها به خصوص سس سالاد به کار می رود. از رزماری در تهیه لوسیونهای موثر در رویش مو و ابرو نیز استفاده می شود.

طبیعت: گرم و خشک